Tjek din hests gødning

Et emne, der måske ikke altid er det mest glamourøse, men som er utroligt vigtigt for vores hestes sundhed og trivsel: Gødningsprøver og undersøgelser for sand. Det er en opgave, der kan virke lidt kedelig, men det kan have store konsekvenser, hvis vi overser det. Lad os dykke ned i, hvorfor det er vigtigt at tjekke for sand, hvor ofte man skal gøre det, og hvad man skal gøre, hvis man opdager sand i hestens afføring.

Hvorfor er det vigtigt at tjekke for sand?

Når heste græsser eller spiser hø eller wrap, kan de ved et uheld indtage små mængder sand. Over tid kan dette sand akkumuleres i hestens tarmkanal og føre til komplikationer som kolik og tarmslyng. Ved regelmæssigt at undersøge hestens afføring for sand kan vi identificere eventuelle problemer tidligt og træffe foranstaltninger for at forebygge dem.

Tilstedeværelsen af sand i en hests afføring kan være et tegn på et problem, der kaldes "sandkolik" eller "sandkolik". Dette kan opstå, når en hest indtager sand eller jord sammen med sin føde, ofte mens den græsser på jordbund, der er tør og blæsende, eller når den spiser fra foder, der ligger på jorden.

Når sandet akkumuleres i hestens tarmkanal, kan det føre til irritation, betændelse og endda blokering af tarmene, hvilket kan forårsage koliksymptomer. Disse symptomer kan omfatte:

  • Smerter: Hesten kan vise tegn på ubehag eller smerter, herunder pludselig opstået kolik, som kan udtrykkes ved at kaste sig, rulle, være urolig eller fremvise andre tegn på ubehag.

  • Nedsat appetit: Hesten kan vise mindre interesse for at spise på grund af smerter og ubehag.

  • Diarre: Tilstedeværelsen af sand i tarmene kan forårsage diarré eller løs afføring.

  • Dehydrering: Ved alvorlige tilfælde af sandkolik kan hesten blive dehydreret på grund af nedsat vandindtag eller tab af væsker gennem diarré.

  • Generel utilpashed: Hesten kan fremvise andre generelle symptomer på sygdom, såsom sløvhed, feber eller hurtig vejrtrækning.

Hvor ofte skal man gøre det og hvordan?

Ideelt set bør man undersøge hestens afføring for sand mindst en gang om måneden. Dog er det en god ide at holde ekstra godt øje i foråret. Hestene lugter nemt de fine spæde rødder, som ligger under jordoverfladen, og de graver efter dem. Det er nemlig en sød og lækker spise for din hest, men desværre følger der oftest rigtig meget jord og sand med, når hestene leger små entreprenører på folden.

Det kan gøres ved at samle en prøve af frisk afføring i en ren plasticpose og tilføre vand i posen så det dækker afføringen. Bind en knude og hæng så posen op på et søm eller hvad du kan finde, som posen kan hænge frit fra. Allerede efter få timer, er det muligt at se på prøven om der er sand i afføringen, du kan også vælge at lade den hænge natten over. Sandet er tungere end afføringen, og vil derfor udskille sig fra afføringen og falde til bunden af posen. Herefter kan man forsigtigt inspicere bunden af posen for sandpartikler. Der er også mulighed for at sende prøver til laboratorieanalyse for en mere nøjagtig vurdering.

Hvad gør man, hvis man opdager sand?

Hvis man opdager sand i hestens afføring, er det vigtigt at handle hurtigt. Hvis der kun er en smule sand i afføringen, behandler jeg med hørfrø eller hørfrøskaller som er væsentlig billigere, men som kræver større dosering. Hørfrø svulmer op og bliver en grødet masse, når de kommer i kontakt med vand. Prøv bare at komme lidt i et glas og tilfør vand. Du vil hurtigt forstå ideen ;)  

 De samler sandet op fra bunden af tarmen og får derved sandet med ud gennem afføringen.

Hvis der er store mængder sand (hele eller halve fingre;) er det mere problematisk.

Først og fremmest bør man kontakte sin dyrlæge for at få råd og anbefalinger til behandling. Dyrlægen kan anbefale specifikke produkter eller procedurer, der kan hjælpe med at fjerne sandet fra hestens tarmkanal. Det kan også være nødvendigt at justere hestens kost eller fodringsrutiner for at reducere risikoen for yderligere indtagelse af sand.

Desuden vil jeg gerne rette en udpræget misforståelse blandt hestefolk….

Når en hest udviser symptomer på kolik, herunder sandkolik, er det generelt ikke hensigtsmæssigt at motionere den, medmindre din dyrlæge specifikt råder dig til det som en del af behandlingsplanen. I stedet er det vigtigt at holde hesten i ro og undgå at forværre dens tilstand.

Motion kan i nogle tilfælde føre til øget smerte og ubehag hos hesten, og kan også øge risikoen for at en eventuel tarmblokering forværres. Derfor anbefales det normalt ikke at motionere en hest med kolik, medmindre din dyrlæge anbefaler det som en del af en specifik behandlingsprotokol. Dog er det vigtigt at holde hesten fra at rulle sig, da dette kan øge risikoen for tarmslyng i den sandfyldte tarm.

I sidste ende er det at holde øje med hestens afføring for sand en enkel, men kritisk del af at opretholde vores hestes sundhed og trivsel. Ved at være opmærksomme og proaktive kan vi bidrage til at forhindre potentielt alvorlige sundhedsproblemer og holde vores heste glade og sunde.

Forrige
Forrige

Unghesten og tillidsøvelser

Næste
Næste

Træning af unghesten på 1 år